đŸ› ïž Just nu pĂ„gĂ„r en större helrenovering hĂ€r. Om du hittar nĂ„got som inte fungerar som det ska fĂ„r du gĂ€rna höra av dig!

Skip to main content
profile pic
Anders Thoresson

Avantgo inget för Mindparks hundralista

| | | LĂ€stid: 2 minuter (1499 tecken)

00-talets hundra viktigaste mediehÀndelser. Det Àr vad blogteamet pÄ Mindpark tÀnker sammanstÀlla. En ny bloggpost varje dag fram till nyÄr, sen fÄr lÀsarna rösta fram rangordningen pÄ dem.

Nyheten nÄr mig i min mobiltelefon, via Google Reader. Och genast gör jag en association tillbaka till 2001. DÄ jobbade jag pÄ Ny Teknik, och köpte min första handdator. En Palm m500. Bland de första program jag installerade fanns Avantgo, nÄgot av en tidig föregÄngare till Google Reader i mobilen.

PÄ den blev Ätminstone jag utan internetuppkoppling sÄ snart jag reste mig frÄn skrivbordet, och fick den inte Äter förrÀn jag kom hem. Det sista jag gjorde innan jag lÀmnade redaktionen för dagen var att synka Palmen. Samtidigt som kalendern och adressboken uppdaterades hÀmtade Avantgo ner de senaste nyhetsartiklarna frÄn de sajter jag hade valt. Wired var en av dem, Cnet en annan. Och sen hade jag en laddning med nya artiklar att lÀsa pÄ tunnelbaneresan hem.

Även om Avantgo bleknar i jĂ€mförelse med en mobil rss-lĂ€sare som Google Reader sĂ„ delar de Ă€ndĂ„ grundfunktionerna: AnvĂ€ndaren vĂ€ljer ut sina kĂ€llor och sen finns de senaste artiklarna alltid tillgĂ€ngliga, var man Ă€n befinner sig. Idag har det blivit ett fullstĂ€ndigt naturligt sĂ€tt för mĂ„nga mĂ€nniskor att konsumera nyheter.

Kanske hade lanseringen av Avantgo varit tillrĂ€ckligt stor för att platsa pĂ„ hundralistan. Troligen inte. Men det behöver vi aldrig diskutera. NĂ€r jag söker efter Avantgo pĂ„ Wikipedia fĂ„r jag reda pĂ„ att tjĂ€nsten lanserades redan 1997. Överraskande nog — Ă„tminstone för mig — uppfyller Avantgo alltsĂ„ inte tidskravet för att ens komma i frĂ„ga för en plats pĂ„ Mindparks lista.

Än mer överraskande — antagligen för de flesta som nĂ„gon gĂ„ng anvĂ€nde Avantgo — existerade tjĂ€nsten Ă€ndĂ„ fram till sista juni i Ă„r!